28/01/2019 0 7373 Views

Açık Kaynak Kodlu Yazılımların yaygınlaşması güvenlik risklerini azaltacak

AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLARIN YAYGINLAŞMASI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Açık kaynak kodlu yazılımların ülke genelinde yaygınlaşması, yerli ve milli projelerimizde dışa bağımlılığı ve güvenlik risklerini azaltacak.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye’de yazılım ekosisteminin geliştirilmesi amacıyla oluşturulan Açık Kaynak Platformu için ilk toplantının yapıldığını söyledi.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren şirketlerin üst yöneticileriyle Dolmabahçe’de bir araya gelen Varank, söz konusu toplantıda platformun yol haritasını anlattı. Bakan Varank, “Özel sektör paydaşlarımızla kuracağımız Türkiye Açık Kaynak Platformu ile yazılımcı sayı ve niteliğimizi yükseltmeyi, kullandığımız yazılımlarda güvenliği sağlamayı, lisans maliyetlerini azaltıp dışa bağımlılığı düşürmeyi, yazılım alanında güçlü bir küresel oyuncu olmayı ve yıkıcı teknolojilere etkin çözümler getirmeyi amaçlıyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Varank, yazılım ekosisteminin geliştirilmesinin stratejik öneme sahip olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Bu süreçte ana unsur, insan kaynağı. Yazılımcı sayımızı artırmayı ve yazılımcılarımızın yetkinliklerini geliştirmeyi hedefliyoruz. Açık kaynak yazılımların dünyada yıldan yıla yaygınlaşması, bu alanı bir fırsat olarak öne çıkarıyor. Binlerce insanın ortaklaşa geliştirme yapabildiği bu yazılımlar, hızlı değişimlere adaptasyonu yüksek ve güvenli çözümler sunuyor. Dünyada pek çok şirket de kapalı şekilde geliştirdiği yazılımların lisanslarını satmak yerine, açık kaynak yazılımlara katkı vererek, müşterilerine bu yazılımlara ilişkin hizmetler ve danışmanlıklar sunuyor.”

Varank, işin teknik boyutu açısından, açık kaynak kod standartlarının geliştirilmesinin de bu platformun sorumluluğu altında olacağına dikkati çekerek, zaman içinde standartların belirlenmesiyle, geliştirilen işlerde farkındalığı artırmak ve yaygınlaşmayı sağlamak üzere açık veri kütüphaneleri kuracaklarını belirtti.

Standartların oluşmasının, kamunun yazılım stratejisi ve ilgili regülasyonların hayata geçmesi açısından yönlendirici olacağına işaret eden Varank, kamunun bu alandaki dönüşümü ve gerekli esnekliği sağlaması için somut adımlar atacaklarını ifade etti.

“İşin temelinde ve başarısında insan kaynağı var”

Varank, dünyada açık veri ile ilgili oluşan trendleri yakından izlediklerini anlatarak, “Veri paylaşımının yazılım geliştirme süreçlerinde büyük avantajlar sağladığını da dikkate alarak, açık veri konusunda kaydedeceğimiz gelişmeleri de paydaşlarımızla değerlendireceğiz. Açık kaynak kodlu yazılımların geliştirilmesinde, hem geliştiricilerin bireysel performansı hem de ekosistemin bütünü oldukça önemli. Bu kapsamda mevcut kabiliyetlerimizin keşfi, yetiştirilmesi ve onlara uygun ekosistemlerin oluşturulması ilk önceliğimiz olacak.” ifadelerini kullandı.

Gençleri heyecanlandırmak, bu alana yoğunlaşmaları için motive etmek istediklerini belirten Varank, işin temelinde ve başarısında insan kaynağı olduğunu vurguladı. Varank, platformun yaşayan bir ekosistem haline gelmesinin sürdürülebilirlik açısından önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

“Yani süreci sadece devlet destekleriyle ayakta kalır bir yapı olarak tasarlamayacağız. Özel sektör paydaşlarımızın küresel tecrübelerinden de en iyi şekilde faydalanıp, geliştirilen yazılımların ticarileşmesine azami önem vereceğiz. Açık kaynak yazılımları kullanacak kurum ve şirketlere rehberlik yapan mekanizmalar oluşturacağız. Açık kaynak yazılımların ülke genelinde yaygınlaşması, yerli ve milli projelerimizde dışa bağımlılığı ve güvenlik risklerini de azaltacak. Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun yönetim ve işleyiş modelini önümüzdeki günlerde paydaşlarımızla fikir teatisi içinde netleştirecek ve mart ayında da resmi tanıtım programımızı gerçekleştireceğiz.”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank’ın ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıya Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, şirketlerin üst düzey yöneticileri, aralarında Türkiye Teknoloji Vakfı’nın da bulunduğu STK temsilcileri ile TÜBİTAK’ın ilgili enstitülerinden yetkililer katıldı.

Toplantıya bakanlık ve TÜBİTAK bürokratlarının yanı sıra Accenture Türkiye Genel Müdürü Dilnişin Bayel, Amazon Türkiye Genel Müdürü Atilla Yerlikaya, ASELSAN Genel Müdürü Haluk Görgün, Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu, Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Özdemir, Ericsson Türkiye Genel Müdürü Işıl Yalçın, Garanti Teknoloji Genel Müdürü İlker Kuruöz katıldı.

Toplantıda, GE Türkiye Genel Müdürü Canan M. Özsoy, Google Kamu İlişkileri Yöneticisi Erkan Kaptan, HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, IMB Cloud Direktörü Arzu Sözen, Intertech Genel Müdürü Ömer Uyar, Koçsistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca, Kuveyttürk Bilgi Teknolojileri Grup Müdürü Mücahit Gündebahar, Medyasoft Genel Müdürü İhsan Taşer, Microsoft Genel Müdür Yardımcısı Erdem Erkul da hazır bulundu.

Toplantıya ayrıca NETAŞ Genel Müdürü Cemil Müjdat Altay, OBSS Genel Müdürü Zafer Şen, Red Hat Türkiye Genel Müdürü Haluk Tekin, Siemens Türkiye Genel Müdürü Hüseyin Gelis, TAI Genel Müdürü Temel Kotil, THY Genel Müdür Yardımcısı Ali Serdar Yakut, Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kübra Erman Karaca, Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç, Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Rahmi Aktepe, Vodafone Genel Müdürü Colman Deegan, Yazılım Sanayicileri Derneği Başkanı Doğan Ufuk Güneş, Ziraat Teknoloji Genel Müdürü Osman Tanaçan da iştirak etti.

Kaynak Anadolu Ajansı – 26.01.2019 – aa.com.tr

Muhabir: Ayşe Böcüoğlu Bodur

Previous Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK : Sanayi, Girişimci ve Araştırmacılara 2019'da 5 milyar 600 milyon liralık Destek
Sonraki GELECEĞİN MESLEKLERİ

Diğer Yazılar

İŞ İlanları - İşveren Şirket

İŞ İLANI : SATIŞ YÖNETİCİSİ ve ÜRÜN YÖNETİCİSİ

Bitrix24 Türkiye GOLD PARTNER GLOBALNET Firması Ürün Destek Yöneticisi ve Satış Yöneticisi Arıyor… GLOBALNET.com.tr İş İlanına gitmek ve ayrıntılı bilgi edinmek için bu bağlantıya tıklayınız : https://www.globalnet.com.tr/bitrix24_destek_satis_yonetici_is_ilani.html #İŞİLANI  #Bitrix24 #GOLDPARTNER  #SATIŞYÖNETİCİSİ #ÜRÜNYÖNETİCİSİ   

Kamu

KAMU-BİB 20 ve BİMY 25 EKİM AYINDA ELA QUALITY OTELDE GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

TBD Kamu–BİB’20 ve BİMY’25 Bütünleşik Etkinliği, Cumhurbaşkanlığı, Bağlı Kuruluşlar, Bakanlıklar, Yerel Yönetimler, Üniversite Akademi, Özel Sektör, STK Temsilcileri, Bilim İnsanları, Bilişim Profesyonelleri ve Uzmanlarının katılımı ile 4 – 7 Ekim 2018 tarihlerinde ELA

Mobil

TURKCELL ‘DEN PİYASALARA GÜVEN AÇIKLAMASI

Turkcell’den piyasalara güven mesajı Son günlerde finansal piyasalarda yaşanan gelişmelernedeniyle ülke ekonomisinde ortaya çıkan yeni durumudeğerlendiren Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell’in istikrarlı finansal yapısını sürdüreceğini vurguladı. Kaan Terzioğlu açıklamasında

Öne Çıkarılmış

TEKNOLOJİ GELİŞTİREN GİRİŞİMCİ, BİLİŞİMCİ KOBİLERE SANAYİCİLERE DESTEK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,         Kurban Bayramı öncesinde sanayici, KOBİ ve girişimciler için 16 maddelik destek ve önlem paketini açıklayarak, “Yeni ekonomi modelimizdeki tasarruf ilkeleri

Etkinlik

KAMU-BİB’19 “DİJİTAL DEVLET” İÇİN TOPLANIYOR

TBD Kamu-BİB’19 “26-29 Ekim 2017” Tarihlerinde Vogue Otel Bodrum’da gerçekleştiriliyor. KAMU-BİB’19 “DİJİTAL DEVLET” İÇİN TOPLANIYOR TBD’NİN GELENEKSEL KAMU-BİB TOPLANTILARININ BU YILKİ TEMASI “DİJİTAL DEVLET” KAMU BİLİŞİMİNİN YOL HARİTASINI ÇİZECEK “GELİN DİJİTAL

Etkinlik

DİJİTAL DÜNYA KADINLARI 2022 ETKİNLİĞİ DÜZENLENİYOR

“BASIN BÜLTENİ 2022” 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Dijital Dünya Kadınları : YAŞAYAN. YAŞATAN.” etkinliği ÇEVRİMİÇİ olarak 10 Mart 2022 de gerçekleştiriliyor. NEDEN DİJİTAL DÜNYA KADINLARI ETKİNLİĞİ ? Teknolojinin