İnternet’e bağlı cihazlar siber silah olarak kullanılıyor
26/01/2017 9353 Views

İnternet’e bağlı cihazlar siber silah olarak kullanılıyor

Siber saldırganlar 2016’da daha çok İnternet’e bağlı cihazları kullanarak saldırı yaptı. İnternet’e bağlı makinalar, beyaz eşyalar gibi cihazların birer siber silaha dönüştürülmesiyle saldırıların boyutu yüzde 60 arttı.

Dünyadaki İnternet servis sağlayıcılarının yüzde 90’ının siber güvenliğini sağlayan uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks, 2015-2016 dönemine ilişkin 12. Yıllık Küresel Altyapı Güvenliği Raporu’nu yayımladı. Şirketlerde çalışan siber ağ ve güvenlik ekipleri için koşulların değiştiğini ortaya koyan rapor, siber tehditlerin “nesnelerin İnterneti (IoT)” olarak adlandırılan İnternet’e bağlı cihazların yaygınlaşması ile birlikte yeni boyutlar kazandığını gösterdi. İnternet’e bağlı makinalar, buzdolabı, fırın gibi eşyaların şirketlere ve bireylere büyük kolaylık getirirken, bir yandan da içerdikleri güvenlik açıkları nedeniyle saldırıları artırdığına dikkat çekildi. Raporda, saldırganların IoT cihazlarındaki açıklardan yararlanıp onları silah olarak kullandıkları, özellikle Mirai gibi botnetlerin ortaya çıkması ile çok büyük çaplı saldırılar yaptıkları yazıldı.

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks’ün araştırmasına göre, 2016’da yaşanan çevrimiçi (online) erişimi engellemeye yönelik en büyük saldırı (DDoS) saniyede 800 Gb’a ulaşarak 2015’te kaydedilen rakamın yüzde 60 üzerine çıktı. DDoS saldırıları büyürken, aynı zamanda daha sık ve karmaşık hale geldi. Özellikle IoT botnetlerinin gündeme getirdiği tehditlere dikkat çeken Arbor Networks Türkiye Kıdemli Danışmanı Tuna Taktak, “Bu cihazların milyarlarcası kullanımda ve büyük saldırılar başlatmak için kolayca silah olarak kullanılıyorlar. Tehdit ve haklı endişelerle birlikte artan bir şey daha var: Güvenlik teknolojilerinin standartları ve siber olaylarla anında müdehale süreçlerinin daha iyi yönetilmesi.” şeklinde konuştu.

Rapordan dikkat çeken diğer satırbaşları şunlar oldu:
• İnternet üzerinde hizmet sağlayıcıların yüzde 53’ü, ayda 21’den fazla saldırıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu, geçen yıla kıyasla yüzde 44’lük bir artışa işaret ediyor.
• Veri merkezlerinde görevli katılımcıların yüzde 21’i, 50’den fazla saldırı aldı. Bu oran geçen sene sadece yüzde 8 idi.
• Kamu sektörü ve özel sektördeki katılımcıların yüzde 45’i ayda 10’dan fazla saldırıya maruz kaldıklarını belirtti; bu alanda da yıllık yüzde 17 artış görülüyor.
• Hizmet sağlayıcıların yüzde 67’si, kamu ve özel sektördeki katılımcılarınsa yüzde 40’ı ağlarında çok boyutlu saldırılar gördüğünü bildirdi.
• Veri merkezi operatörlerinin yüzde 61’i, veri merkezi bant genişliğini tamamen dolduran saldırıların yaşandığını bildirdi.
• Veri merkezi ve bulut sağlayıcılarının yüzde 25’i, büyük bir DDoS saldırısı maliyetinin 100 bin doların üzerine çıktığını, yüzde 5’i ise 1 milyon doların üstüne çıkan maliyetlerin oluştuğunu kaydetti.

Kaynak:PR Aktif İletişim Hizmetleri

Previous Futbol teknolojiye “VAR”ım diyor
Sonraki Facebook mesajlarınız izleniyor mu?

Diğer Yazılar

GÜVENLİK UZMANI

ERTAN BARUT ŞİDDET İÇERİKLİ SANAL OYUNLAR, SİBER GÜVENLİK, SİBER SAVUNMA KANAL B GÜNE BAKIŞ PROGRAMI

TBD Türkiye Bilişim Derneği Merkez Yönetim Kurulu Üyesi ERTAN BARUT, 02.08.2018 Perşembe günü KANAL B GÜNE BAKIŞ Sabah Programı sunucusu SEVAL YILDIRIM’ın konuğu olarak önemli konularda bilgiler verdi. Programda “Şiddet

Özel Sektör

Turizm Sektörü ve Otellerde DİJİTAL PAZARLAMA

Turizm sektöründe online yarış devam ediyor Otelcilerin yüzünü dijital pazarlama güldürecek Turizm sektörü hareketli günler yaşıyor. Özellikle Booking.com’un Türkiye içindeki faaliyetlerinin engellemesiyle turizmci, online seyahat alanında kendi pazarlamasını yapmanın yöntemlerini

Özel Sektör

TEKNOLOJİ YARIŞMALARI – TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali

TEKNOFEST İSTANBUL Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali’nin en önemli ayağı olan Teknoloji yarışmaları için son başvuru tarihi 1 Nisan 2018. Havacılıktan otomotive, su altı araçlarından alternatif enerjiye uzanan geniş bir

Etkinlik

YASAD Genel Kurulu Gerçekleşti İşte YENİ YÖNETİM KURULU

YASAD YAZILIM SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Genel Kurulu İstanbul’da 11.Ocak 2018 tarihinde gerçekleşti. Oluşan 2018-2019 YENİ YÖNETİM ve DENETİM KURULU ÜYELERİ LİSTESİ aşağıda sunulmuştur. YASAD (Yazılım Sanayicileri Derneği) 2018-2019 yıllarında görev yapacak

Genel

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK : Sanayi, Girişimci ve Araştırmacılara 2019’da 5 milyar 600 milyon liralık Destek

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından 2019’da 5,6 milyar liralık destek – -03 Ocak 2019- Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa VARANK, sanayi, girişimci ve araştırmacılara 2019’da 5,6 milyar lira destek bütçesi kullandırılacağını açıkladı.

Özel Sektör

Milli Yazılımla Türkiye Katlanarak Büyüyecek – Hasan Ataman YILDIRIM

Bilişim çağı içindeyiz ancak treni kaçırıyoruz. Bilişim sektörü içinde özellikle Yazılım Katma Değeri En Yüksek İş Koludur. Milli beyin gücümüze dayalı, bilgisayar yazılım sektörü stratejik sektördür.