İnternet’e bağlı cihazlar siber silah olarak kullanılıyor
26/01/2017 4529 Views

İnternet’e bağlı cihazlar siber silah olarak kullanılıyor

Siber saldırganlar 2016’da daha çok İnternet’e bağlı cihazları kullanarak saldırı yaptı. İnternet’e bağlı makinalar, beyaz eşyalar gibi cihazların birer siber silaha dönüştürülmesiyle saldırıların boyutu yüzde 60 arttı.

Dünyadaki İnternet servis sağlayıcılarının yüzde 90’ının siber güvenliğini sağlayan uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks, 2015-2016 dönemine ilişkin 12. Yıllık Küresel Altyapı Güvenliği Raporu’nu yayımladı. Şirketlerde çalışan siber ağ ve güvenlik ekipleri için koşulların değiştiğini ortaya koyan rapor, siber tehditlerin “nesnelerin İnterneti (IoT)” olarak adlandırılan İnternet’e bağlı cihazların yaygınlaşması ile birlikte yeni boyutlar kazandığını gösterdi. İnternet’e bağlı makinalar, buzdolabı, fırın gibi eşyaların şirketlere ve bireylere büyük kolaylık getirirken, bir yandan da içerdikleri güvenlik açıkları nedeniyle saldırıları artırdığına dikkat çekildi. Raporda, saldırganların IoT cihazlarındaki açıklardan yararlanıp onları silah olarak kullandıkları, özellikle Mirai gibi botnetlerin ortaya çıkması ile çok büyük çaplı saldırılar yaptıkları yazıldı.

Uluslararası siber güvenlik kuruluşu Arbor Networks’ün araştırmasına göre, 2016’da yaşanan çevrimiçi (online) erişimi engellemeye yönelik en büyük saldırı (DDoS) saniyede 800 Gb’a ulaşarak 2015’te kaydedilen rakamın yüzde 60 üzerine çıktı. DDoS saldırıları büyürken, aynı zamanda daha sık ve karmaşık hale geldi. Özellikle IoT botnetlerinin gündeme getirdiği tehditlere dikkat çeken Arbor Networks Türkiye Kıdemli Danışmanı Tuna Taktak, “Bu cihazların milyarlarcası kullanımda ve büyük saldırılar başlatmak için kolayca silah olarak kullanılıyorlar. Tehdit ve haklı endişelerle birlikte artan bir şey daha var: Güvenlik teknolojilerinin standartları ve siber olaylarla anında müdehale süreçlerinin daha iyi yönetilmesi.” şeklinde konuştu.

Rapordan dikkat çeken diğer satırbaşları şunlar oldu:
• İnternet üzerinde hizmet sağlayıcıların yüzde 53’ü, ayda 21’den fazla saldırıyla karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu, geçen yıla kıyasla yüzde 44’lük bir artışa işaret ediyor.
• Veri merkezlerinde görevli katılımcıların yüzde 21’i, 50’den fazla saldırı aldı. Bu oran geçen sene sadece yüzde 8 idi.
• Kamu sektörü ve özel sektördeki katılımcıların yüzde 45’i ayda 10’dan fazla saldırıya maruz kaldıklarını belirtti; bu alanda da yıllık yüzde 17 artış görülüyor.
• Hizmet sağlayıcıların yüzde 67’si, kamu ve özel sektördeki katılımcılarınsa yüzde 40’ı ağlarında çok boyutlu saldırılar gördüğünü bildirdi.
• Veri merkezi operatörlerinin yüzde 61’i, veri merkezi bant genişliğini tamamen dolduran saldırıların yaşandığını bildirdi.
• Veri merkezi ve bulut sağlayıcılarının yüzde 25’i, büyük bir DDoS saldırısı maliyetinin 100 bin doların üzerine çıktığını, yüzde 5’i ise 1 milyon doların üstüne çıkan maliyetlerin oluştuğunu kaydetti.

Kaynak:PR Aktif İletişim Hizmetleri

Previous Futbol teknolojiye “VAR”ım diyor
Sonraki Facebook mesajlarınız izleniyor mu?

Diğer Yazılar

Yazılım

Bitrix24’ten MUHTEŞEM SEKİZ İNDİRİMLERİ

%32’ye VARAN AĞUSTOS AYINA ÖZEL İNDİRİMLER.. 🙂 Bitrix24 çok özel indirimlerin uygulandığı MUHTEŞEM SEKİZ İNDİRİMİ mottosuyla sunulan Ağustos ayı yaz kampanyasını duyurdu. Ayrıntılı bilgi için https://bitrix24.globalnet.com.tr/muhtesem8 adresini ziyaret edip ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Muhteşem

Genel

Facebook mesajlarınız izleniyor mu?

Mısırlı siber güvenlik araştırmacısı Mohamed A. Baset, Facebook üzerinde yaptığı zafiyet araştırmaları sonrası yeni bir kritik açıklık keşfetti.

Öne Çıkarılmış

IdeaSoft’a Yeni Yılda Yeni Başarı

E-ticaret yazılımı alanında sektör lideri IdeaSoft, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında ikinci kez yerini aldı.

BULUT BİLİŞİM

GLOBALNET YERLİ İŞGÜCÜNÜN YANINDA

İNTERNET TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM ALANINDA 20 YILI GERİDE BIRAKAN GLOBALNET’İN GENEL MÜDÜRÜ ERTAN BARUT, “DİJİTAL DÖNÜŞÜM YOLCULUĞUNA ÇIKAN KURUM VE KURULUŞLARA TAM DESTEK SUNUYORUZ.” DİYOR. İnternet teknolojileri ve yazılım alanında

Yazılım

TÜRKİYE’de ve DÜNYADA YAZILIM SEKTÖRÜ

1.       Türkiye yazılım sektöründe dünyanın neresinde ? Dünyada Bilişim sektörü büyüklüğü 5 trilyon dolar, Yazılım sektörü büyüklüğü ise 3,5 trilyon dolar mertebelerinde. Türkiye’de Bilişim sektörü büyüklüğü 2017 itibariyle 25 milyar dolar, Yazılım Sektörü büyüklüğü ise ise

Özel Sektör

Milli Yazılımla Türkiye Katlanarak Büyüyecek – Hasan Ataman YILDIRIM

Bilişim çağı içindeyiz ancak treni kaçırıyoruz. Bilişim sektörü içinde özellikle Yazılım Katma Değeri En Yüksek İş Koludur. Milli beyin gücümüze dayalı, bilgisayar yazılım sektörü stratejik sektördür.